Thursday, March 31, 2016

ရြာငံတြင္ ေတာင္သူအစုအဖြဲ႕ပိုင္ Green Tea စက္ရံု ၂ ရံုဖြင့္လွစ္ရန္ရွိ

ရဲလင္းထက္(AMIA)

ရွမ္းျပည္နယ္ေတာင္ပိုင္း ဓႏုကိုယ္ပိုင္အုပ္ခ်ဳပ္ခြင့္ရေဒသ ၊ ရြာငံၿမိဳ႕နယ္အတြင္းတြင္ လက္ဖက္စိုက္ေတာင္သူမ်ား၏ အစုအဖြဲ႔ပိုင္ Green Tea စက္ရံု ၂ ရံုကို ဧၿပီလအတြင္းဖြင့္လွစ္သြားရန္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

ရြာငံၿမိဳ႕နယ္ လက္ဖက္အသင္းဥကၠဌ ဦးေမာင္ႏုက"ေလးလပိုင္း ေရႊဖီထြက္ခ်ိန္ေလာက္ စက္ရံုဖြင့္ သြားဖို႔ရွိပါတယ္။လက္ဖက္စိုက္ေတာင္သူေတြ စုေပါင္းၿပီး အစုအဖြဲ႔ပိုင္ လက္ဖက္စက္ရံုတည္ေထာင္ထားတာပါ။လက္ဖက္ေျခာက္ကို GreenTea အေနနဲ႔ထုတ္လုပ္မွာပါ။’’ဟုေျပာသည္။

အစုအဖြဲ႕ပိုင္ GreenTea စက္ရံု ႏွစ္ရံုကို ရြာငံၿမိဳ႕နယ္အတြင္းရွိ ျမေစတီေက်းရြာ ႏွင့္ ထမင္းေပါင္းေက်းရြာတြင္ တည္ေဆာက္ထားေၾကာင္း ၊ Green Tea လက္ဖက္ေျခာက္ထုတ္ လုပ္ႏိုင္ျခင္းအားျဖင့္ မိရိုးဖလာ ထုတ္လုပ္ျခင္းထက္ အရည္အေသြးေကာင္း သလို ေစ်းႏႈန္းပိုမို ရရွိႏိုင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ႀကံခင္း ေက်းရြာမွ လက္ဖက္စိုက္ေတာင္သူ ေဒၚနန္းဥက`` ေတာင္သူေတြ ေစ်းေကာင္းရတယ္ဆို စိတ္၀င္စားလာမွာပဲ အဲ့လိုနဲ႔ စက္ရံုထဲကို အသင္း ၀င္ဖို႔ရယ္ေငြထည့္ ၀င္ဖို႔ရယ္အဲ့ လိုမ်ိဳးေပါ့။စိတ္၀င္စားမႈရွိတယ္။ေတာ္ေတာ္ေလး ကိုရွိတယ္။တစ္ခ်ိဳ႕က်ေတာ့ တအားႀကီး စိတ္မ၀င္စားဘူး။ေျပာရမလားမသိဘူး။ အဲ့လုိမ်ိဳးၾကရင္ လုပ္ျပမွပဲ သိလာမွာ မလုပ္ေသးခင္ေတာ့ သူတို႔ ယံုခ်င္မွ ယံုမွာ။ အခု၁၂ လပိုင္းကစၿပီး လက္ဖက္ စိုက္ေတာင္သူ ၂၅ ေယာက္နဲ႔ အစုအဖြဲ႕ေလး ဖြဲ႕ထားၿပီးလုပ္ေနတာ ရွိတယ္။’’ဟု ေျပာသည္။

ရွမ္းျပည္နယ္ေတာင္ပိုင္း အတြင္းရွိ ပင္းတယ ၊ ရပ္ေစာက္ ၊ ရြာငံ ၊ ပင္ေလာင္းစသည့္ ၿမိဳ႕နယ္မ်ားအ တြင္းရွိ လက္ဖက္စိုက္ေတာင္သူမ်ားအေနျဖင့္ မိရိုးဖလာနည္းျဖင့္ လက္ဖက္စို ႏွင့္ လက္ ဖက္ေျခာက္ ႏွစ္မ်ိဳးကိုထုတ္လုပ္သည္။

မိရိုးဖလာနည္းျဖင့္ထုတ္လုပ္သည့္ လက္ဖက္စိုုေစ်းမွာ တစ္ ပိသာကို က်ပ္ ၃၀၀၀ မွ ၃၅၀၀ ၾကားရွိေနသလို လက္ဖက္ေျခာက္ေစ်းမွာတစ္ပိသာလွ်င္ က်ပ္ ၅၀၀၀ မွ ၆၀၀၀ ၾကားရွိေၾကာင္းသိရသည္။

လက္ဖက္စိုက္ပ်ိဳးေရးပညာရွင္ ဦးၾကည္ၿငိမ္းခ်မ္းက`` အနံ႕နဲ႔အရသာက ေဒသရိုးရာ အတိုင္းထုတ္တဲ့ လက္ဖက္နဲ႔ယွဥ္လိုက္ရင္ စက္ရံုကထြက္တဲ့ အခါးေျခာက္က ပိုေကာင္းတယ္။ ေစ်းကြက္ အေနနဲ႔ ဆိုရင္လည္း ေဒသနည္းနဲ႔ ထုတ္တာက တစ္ပိသာ ၆၀၀၀ ေလာက္ရရင္ စက္ရံုကထုတ္တဲ့ GreenTea မွာ ၉၀၀၀ ကေန ၁၂၀၀၀ ထိ ေပးတာေတြ႔ရတယ္ေပါ့။ အဲ့ေတာ့အက်ိဳးအျမတ္အေနနဲ႔ အမ်ားႀကီးရွိတာေတြ႔တယ္။’’ဟုဆိုသည္။

လက္ဖက္စိုက္ေတာင္သူမ်ား စုေပါင္းကာ အရည္အေသြးေကာင္း ေစ်းေကာင္းရ GreenTea လက္ဖက္ေျခာက္ထုတ္လုပ္ႏိုင္ပါက တစ္ပိသာကို က်ပ္ ၈၀၀၀ မွ ၁၀၀၀၀ ၾကားရရွိႏိုင္မည္ျဖစ္သျဖင့္ အျမတ္ေငြမွာ မိရိုးဖလာထုတ္ လုပ္ျခင္းထက္ ထက္၀က္မက ကြာျခားေၾကာင္း ရြာငံၿမိဳ႕နယ္ လက္ဖက္အသင္းဥကၠဌ ဦးေမာင္ႏုကဆိုသည္။

ဦးေမာင္ႏုက``အရင္မိရိုးဖလာသြားတဲ့နည္းက ကၽြန္ေတာ္တို႔ သံဒယ္ေတြနဲ႔သြားတယ္။ေနာက္ ပီ ပါေတြ၀ယ္ၿပီး ေလွာ္ဖိုတည္တယ္။အဲ့က်ေတာ့ မီးခိုးနံ႔နံတာ ရွိမယ္။မီးမညီလို႔တူးသြားတာရွိမယ္။ GreenTea က်ေတာလက္ဖက္တိုက္ရိုက္တခါတည္းေျခာက္ႏိုင္တဲ့ အားသာခ်က္ရယ္ အရည္အေသြး ပိုေကာင္းတာရွိတယ္။အဲ့လိုေၾကာင့္ ေစ်းကြက္နဲ႔ အရည္အေသြး၊ေစ်းႏႈန္းေတြမတူေတာ့ ဘူးေပါ့ေနာ္။’’ဟုေျပာသည္။

လက္ဖက္စိုက္ေတာင္သူမ်ား စုေပါင္းကာ အစုအဖြဲ႔ပိုင္ လက္ဖက္စက္ရံု တည္ေထာင္ႏိုင္ျခင္းျဖင့္ ေတာင္သူမ်ားအတြက္ ေစ်းကြက္လမ္းေၾကာင္းတစ္ခုရရွိလာႏိုင္သလို ေရရွည္တည္တန္႔ရန္ စီပြားေရးစီမံခန္႔ခြဲမႈႏွင္ အရည္အ ေသြးထိန္းသိမ္းမႈမ်ားလုပ္ေဆာင္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း လက္ဖက္စိုက္ပ်ိဳးေရးပညာရွင္အခ်ိဳ႕ကေထာက္ျပေျပာဆိုၾကသည္။

ျပည္တြင္းရွိ လက္ဖက္ေစ်းကြက္ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစရန္ အေမရိကန္ႏွင့္ ဥေရာပႏုိင္ငံမ်ားရွိေစ်းကြက္မ်ားႏွင့္ ခ်ိတ္ဆက္ေဆာင္ရြက္ေနေၾကာင္း လည္း ျမန္မာႏိုင္ငံလက္ဖက္စိုက္ပ်ိဳး ထုတ္လုပ္သူမ်ား အသင္းမွ သိရသည္။

No comments:

Post a Comment