Wednesday, March 12, 2014

စားအုန္းဆီတင္သြင္းသူတို႔ ဆက္လက္အက်ိဳးရိွမည့္ ဆံုးျဖတ္ခ်က္ ခ်မွတ္

စိုးသန္းလင္း

ျပည္တြင္းဆီေစ်းကြက္ ရွယ္ယာ ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ရရိွထားေသာ္လည္း က်န္းမာေရးအရ စားသံုးရန္ မသင့္ဟု သတ္မွတ္ထားသည့္ အင္ပို႔စားအုန္းဆီကို လူအမ်ား စားသံုးမႈေလ်ာ့က်ေစရန္ ကုန္သြယ္ခြန္ ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခ်မွတ္ဖို႔ လႊတ္ေတာ္ကိုယ္စားလွယ္တစ္ဦးက ျပင္ဆင္ခ်က္ အဆိုတင္သြင္းခဲ့သည္။ သို႔ရာ တြင္ ထိုသို႔ အခြန္ႏႈန္းျမင့္မားသျဖင့္ ေစ်းျမင့္လာႏုိင္သည္ဟူေသာ ျပည္ေထာင္စုလႊတ္ေတာ္နာယက၏ မွတ္ခ်က္စကားအရ ၎အဆို ႐ႈံးနိမ့္ခဲ့ၿပီး ဥပေဒၾကမ္း ပူးေပါင္းေကာ္မတီ၏ ျပင္ဆင္ခ်က္အတိုင္း ငါးရာခိုင္ႏႈန္းသာ ေကာက္ခံရန္ ယေန႔ ျပည္ေထာင္စုလႊတ္ေတာ္အစည္းအေ၀းက ဆံုးျဖတ္ခဲ့သည္။

ထိုဆံုးျဖတ္ခ်က္ႏွင့္ပတ္သက္ၿပီး မူလအဆိုရွင္ မႏၱေလးတိုင္းေဒသႀကီး၊ ေအာင္ေျမသာစံမဲဆႏၵနယ္ ျပည္သူ႔ကိုယ္စားလွယ္ ဦးကိုႀကီးႏွင့္ ၎အဆိုေထာက္ခံသူ ဒဂံုၿမိဳ႕သစ္ေျမာက္ပိုင္း မဲဆႏၵနယ္ ျပည္သူ႔လႊတ္ ေတာ္ကိုယ္စားလွယ္ ေဒၚတင္ႏြယ္ဦးတို႔က ဤသို႔ သံုးသပ္ေျပာၾကားခဲ့ၾကသည္။

“လႊတ္ေတာ္နာယကႀကီးက ေစ်းႏႈန္းေတြ အေျပာင္းအလဲျဖစ္သြားမွာ စိုးရိမ္တဲ့သေဘာရိွတာ ေတြ႕ရ တယ္။ ဒီေန႔လည္း ဒီေစ်းႏႈန္းတက္မွာစိုးတာကို အေၾကာင္းခံၿပီး ကၽြန္ေတာ့္အဆို ႐ႈံးနိမ့္သြားပါတယ္”ဟု ဦးကိုႀကီးက ေျဖၾကားသည္။

ထို႔အျပင္ ၎က ျပည္တြင္း၌ စိုက္ပ်ဳိးေသာ ဆီအုန္းမွရသည့္ စားအုန္းဆီႏွင့္ ျပည္ပမွတင္သြင္းေသာ စား အုန္းဆီတို႔ ျပည္ပဆီၾကမ္းကို စားသံုးႏိုင္သည့္ စားအုန္းဆီအဆင့္ေရာက္ရန္ ငါးရက္ခန္႔ အခ်ိန္ယူရျခင္း၊ ျပည္တြင္းဆီအုန္းမွ ဆီၾကမ္းကမူ ႏွစ္ရက္ျဖင့္ စားသံုးသည့္ အဆင့္မီေရာက္ရိွႏိုင္ျခင္း စသည့္ ဆီၾကမ္း အရည္အေသြး ကြာျခားေသာေၾကာင့္ စားသံုးရန္ စဥ္းစားသင့္သည့္ အေနအထားရိွေၾကာင္း၊ ထိုသို႔ အ ရည္အေသြးနိမ့္ ျပည္ပဆီၾကမ္းမ်ား အ၀င္မ်ားလာျခင္းေၾကာင့္ ျပည္တြင္းဆီစက္လုပ္ငန္းမ်ား ရပ္ဆိုင္း သြားျခင္း၊ ဧက ႏွစ္သိန္းခန္႔ရိွေသာ ဆီအုန္းစိုက္ပ်ိဳးေရးလုပ္ငန္းမ်ား ဆက္တိုက္အ႐ႈံးေပၚေနျခင္း၊ ျပည္ တြင္း၌ပင္ စားအုန္းဆီၾကမ္းကို ၀ယ္ယူရႏိုင္ပါလ်က္ အင္ပို႔စားအုန္းဆီ ၀ယ္ရသည့္ ႏုိင္ငံျခားေငြမ်ား ကုန္ က်ျခင္း စသည့္ ဆိုးက်ဳိးမ်ားရိွေၾကာင္း၊ ထို႔ေၾကာင့္ အင္ပို႔စားအုန္းဆီကုန္သြယ္မႈ ေလ်ာ့က်ေစရန္ ကုန္ သြယ္ခြန္ကို ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ တိုးျမႇင့္ေစဖို႔ ျပင္ဆင္ခ်က္အဆို တင္ရျခင္းျဖစ္ေၾကာင္းလည္း ရွင္းျပခဲ့ သည္။

ႏိုင္ငံျခားေငြ အလဟႆျဖစ္ျခင္း၊ ျပည္တြင္းရိွ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ားႏွင့္ စားသံုးဆီလုပ္ငန္းမ်ားကို ထိခိုက္ေစျခင္း၊ အလုပ္လက္မဲ့ ျပႆနာမ်ား ေပၚေပါက္ၿပီး ထုတ္လုပ္မႈပမာဏ ေလ်ာ့က်ေစျခင္းမ်ားအျပင္ အျခား ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးျဖစ္သည့္ ေသြးတိုး၊ ႏွလံုး၊ ဆီးခ်ဳိ စသည့္ ကုရခက္ေသာ ေရာဂါဆိုးမ်ားသည္ လည္း အရည္အေသြးမမီသည့္ဆီမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ရေၾကာင္း ေဒၚတင္ႏြယ္ဦးက ေျပာသည္။

“အမွန္ကေတာ့ ေစ်းႏႈန္းကို ၾကည့္စရာမလိုဘူး။ က်န္းမာေရးကိုပဲ ၾကည့္သင့္တယ္။ အင္ပို႔စားအုန္းဆီေတြက ေစ်းသက္သာေတာ့ ဆင္းရဲတဲ့သူေတြက အဲဒီဆီကိုပဲ စားၾကရတာ။ တကယ္လို႔သာ ကုန္သြယ္ ႏႈန္းကိုျမႇင့္လိုက္လို႔ စားအုန္းဆီေတြ ေစ်းတက္သြားရင္ အရင္က တစ္ပိႆာစားရာက ၅၀ က်ပ္သားပဲ စားေတာ့မွာ၊ အခုလို အခြန္ႏႈန္းမတက္ဘူးဆိုရင္ ဒါကိုပဲ ခြၿပီး အ၀စားၾကဦးမွာ။ စားၾကေတာ့ ေသြးတိုး၊ ႏွလံုး ဆီးခ်ဳိ စတာေတြနဲ႔ အသက္တိုကုန္ၾကတယ္”ဟု ၎က ေျပာသည္။

ျပည္သူလူထုအမ်ားစုတို႔သည္ က်န္းမာေရးဆုိင္ရာ ႀကိဳတင္ကာကြယ္မႈမ်ား မလုပ္ႏိုင္ၾကေၾကာင္း၊ ေရာဂါ ျဖစ္ေစေသာ အရည္အေသြးမမီသည့္ အင္ပို႔စားအုန္းဆီမ်ား ေလွ်ာ့စားျခင္းသည္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ရာ လည္းက်ေၾကာင္းလည္း ၎က ေျပာသည္။

No comments: