Friday, March 14, 2014

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ တ႐ုတ္လက္ဖက္ေျခာက္သံုးစြဲမႈ ၆၅ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိရွိဟု ဆုိ

သီဟကိုကို

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ျပည္တြင္းထုတ္ လက္ဖက္အခ်ိဳေျခာက္သံုးစြဲမႈမွာ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္းသာရွိၿပီး တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ ထုတ္ လက္ဖက္အခ်ဳိေျခာက္ သံုးစြဲမႈမွာ ၆၅ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ရွိေနသည္ဟု အေသးစားႏွင့္ အလတ္စား လုပ္ငန္းမ်ား ဖြံ႕ၿဖိဳးေရး ဗဟိုဌာနမွၫႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒၚေအးေအး၀င္းက ေျပာသည္။

ျပည္တြင္းထုတ္ လက္ဖက္အခ်ိဳေျခာက္သည္ တစ္ႀကိမ္ႀကိဳခ်က္ၿပီးလွ်င္ မည္းညစ္သြားေလ့ရွိၿပီး တ႐ုတ္ ႏိုင္ငံထုတ္ လက္ဖက္အခ်ဳိေျခာက္မ်ားမွာမူ ႏွစ္ႀကိမ္၊ သံုးႀကိမ္ခန္႔ထိ ႀကိဳခ်က္ႏိုင္သည့္အတြက္္ တ႐ုတ္ ႏိုင္ငံထုတ္ လက္ဖက္ေျခာက္မ်ားကုိ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္မ်ားက ပိုမုိအသံုးျပဳျခင္းျဖစ္သည္ဟု ယင္းက ေျပာသည္။

ေဒၚေအးေအး၀င္းက “လက္ဖက္ပင္ကေန ထြက္တာခ်င္းအတူတူ တ႐ုတ္လက္ဖက္က ဘာေၾကာင့္ ျမန္ မာလက္ဖက္ထက္ ပိုေကာင္းေနရတာလဲဆိုတာကုိ ဂ်ာမနီမွာရွိတဲ့ GIZ က စမ္းသပ္ေနပါတယ္။ တ႐ုတ္ လက္ဖက္ေရာ၊ ျမန္မာလက္ဖက္ေရာကို စမ္းသပ္စစ္ေဆးေနတာပါ။ ထူးျခားခ်က္တစ္ခုခုကိုေတြ႕ရင္ သူ တို႔ဘက္က ဒီကိုျပန္လာၿပီး ေဆာင္ရြက္စရာရွိတာကို ျပန္လာလုပ္ေပးမွာပါ”ဟု ေျပာသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံလုံးဆိုင္ရာ လက္ဖက္အသင္း၏ အတြင္းေရးမွဴးဦးကိုကိုႏိုင္က “ေစ်းႏႈန္းပိုင္းအရ ျပည္တြင္း ထုတ္နဲ႔ တ႐ုတ္က ကြာျခားမႈမရွိပါဘူး။ အရည္အေသြးဆိုတာထက္ ေစ်းကြက္လိုအပ္ခ်က္ကို ျပည္တြင္း လက္ဖက္ေျခာက္ေတြက မျဖည့္ေပးႏိုင္ဘူး။ တ႐ုတ္ေတြက လက္ဖက္စိုက္တဲ့ေနရာမွာ ထြက္ႏႈန္းအား ေကာင္းဖို႔ ဓာတ္ေျမၾသဇာသံုးတာမ်ားလို႔ ကမၻာမွာေတာ့ တ႐ုတ္လက္ဖက္ေျခာက္အခ်ိဳကို သိပ္မသံုးၾက ပါဘူး”ဟု ေျပာသည္။

လက္ဖက္ေျခာက္ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္သည့္ နည္းပညာပိုင္းတြင္ အားနည္းလ်က္ရွိၿပီး လက္ဖက္ခူးရန္ လုပ္သားရွားပါးသည့္ ျပႆနာႏွင့္လည္း ရင္ဆိုင္ေနရသည္ဟု ယင္းက ေျပာသည္။

ျမန္မာႏို္င္ငံတြင္ နည္းပညာအကူအညီမ်ားေပးလ်က္ရွိသည့္ ဂ်ာမနီႏိုင္ငံ GIZ အဖြဲ႕အစည္းမွ အရည္အ ေသြးပိုမိုေကာင္းမြန္မည့္ လက္ဖက္ေျခာက္မ်ား ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေရးအတြက္ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ေရးႏွင့္ ပတ္ သက္သည့္ ေခတ္မီနည္းစနစ္မ်ားကိုပါ သင္ၾကားေပးေနရသည္ဟု သိရသည္။

တ႐ုတ္လက္ဖက္ေျခာက္အခ်ိဳအား ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္ သံုးစြဲမႈအမ်ားဆံုးျဖစ္ၿပီး နယ္ေဒသမ်ားတြင္မူ ျပည္ တြင္းထုတ္ လက္ဖက္ေျခာက္အခ်ိဳသာ သံုးစြဲမႈမ်ားျပားသည္ဟု သိရသည္။ လက္ဖက္ေျခာက္အၾကမ္း ေျခာက္ကိုမူ ျပည္တြင္းထုတ္လက္ဖက္ေျခာက္မ်ားသာ သံုးစြဲမႈမ်ားေနသည္ဟု လက္ဖက္လုပ္ငန္းရွင္မ်ား က ေျပာသည္။

ၿပီးခဲ့သည့္ႏွစ္တြင္ လက္ဖက္ေျခာက္ အခ်ိဳတန္ခ်ိန္၂၀ ခန္႔ကုိ ထိုင္၀မ္သို႔ စမ္းသပ္ တင္ပိုခဲ့သည္ဟု လက္ဖက္လုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ဆုိသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ လက္ဖက္ကို ရွမ္းျပည္နယ္ေျမာက္ပိုင္းတြင္ အဓိက စိုက္ပ်ိဳး ထုတ္လုပ္လ်က္ရွိသည္္။

No comments: