ဆလိုင္းသန္႔စင္
ဧရာ၀တီတိုင္းေဒသႀကီး ပုသိမ္ခရိုင္အတြင္းရွိ ၿမိဳ႕နယ္တခ်ဳိ႕၌ ေသာက္သံုးေရမ်ားတြင္ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ ပါ၀င္မႈပမာဏ မ်ားျပားေနသည့္အတြက္ အႏၱရာယ္ကင္းသည့္ သံုးစဲြေရရရွိရန္ ေပ ၄၀၀ ေက်ာ္ အနက္ရွိသည့္ အ၀ီစိတြင္းမ်ား တူးေဖာ္ အသံုးျပဳေနရေၾကာင္း တိုင္းေဒသႀကီး လႊတ္ေတာ္ ကိုယ္စားလွယ္မ်ားက ေျပာသည္။
“က်ေနာ္တို႔ၿမိဳ႕နယ္မွာ အာဆင္းနစ္ဓာတ္ လြတ္ဖို႔ဆိုရင္ အ၀ီစိတြင္းက ေပ ၄၀၀ ေက်ာ္တူးမွ အဆင္ေျပတယ္။ ေျမေအာက္ ေပ ၁၀၀ ကေန ေပ ၃၀၀ ေက်ာ္အထိက အာဆင္းနစ္ဓာတ္ ပါ၀င္မႈ မ်ားေနေတာ့ အသံုးျပဳဖို႔ မသင့္ေတာ္တဲ့ ေရအမ်ဳိးအစားေတြ ျဖစ္ေနတယ္” ဟု ေက်ာင္းကုန္း ၿမိဳ႕နယ္ တုိင္းေဒသႀကီး လႊတ္ေတာ္ကိုယ္စားလွယ္ ဦးသိန္းႏိုင္က ဧရာ၀တီကို ေျပာသည္။
ေသာက္သံုးေရ၌ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ ပါ၀င္မႈ မ်ားျပားေနသည့္ ေဒသမ်ားမွာ ပုသိမ္ခရိုင္အတြင္းရွိ ေရၾကည္၊ ေက်ာင္းကုန္း၊ က်ံဳေပ်ာ္ႏွင့္ သာေပါင္းၿမိဳ႕နယ္တို႔ျဖစ္ၿပီး အထူးသျဖင့္ ေက်ာင္းကုန္းၿမိဳ႕နယ္မွာ ျမန္မာတႏိုင္ငံလံုးတြင္ ေသာက္သံုးေရ၌ အာဆင္းနစ္ ပါ၀င္မႈ အမ်ားဆံုး ေဒသအျဖစ္ ေရအရင္းအျမစ္ အသုံးခ်ေရး ဦးစီးဌာနက သတ္မွတ္ထားသည္။
ယင္းၿမိဳ႕နယ္မ်ားရွိ ေရတြင္းမ်ားအား NGO မ်ား၏ အကူအညီျဖင့္ အာဆင္းနစ္ပါ၀င္မႈ စစ္ေဆးခဲ့ရာ ေရတြင္းအမ်ားစုမွာ အသံုးျပဳရန္ မသင့္သည့္ အေျခအေနမ်ား ေတြ႔ရွိခဲ့ရေၾကာင္း ေဒသဆိုင္ရာ လႊတ္ေတာ္ ကိုယ္စားလွယ္မ်ားက ေျပာသည္။
ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖဲြ႔ (WHO) က ေသာက္သုံးေရတြင္ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ ပါ၀င္မႈ ၁၀ ppb (ေရ ၁ လီတာတြင္ အာဆင္းနစ္ ၀.၀၁ မိုက္ခရိုဂရမ္) အထိသာ စံႏႈန္း သတ္မွတ္ထားေသာ္လည္း ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္မူ ၅၀ ppb (ေရ ၁ လီတာတြင္ ၀.၀၅ မိုက္ခရိုဂရမ္) စံႏႈန္း သတ္မွတ္ ထားေၾကာင္း သိရသည္။
“က်ေနာ္တို႔ သာေပါင္းၿမိဳ႕နယ္မွာ NGO တခုရဲ႕အကူအညီနဲ႔ ေရတြင္းေတြကို အာဆင္းနစ္ပါ၀င္မႈ စစ္ေဆးၾကည့္လုိက္တာ တြင္းေပါင္း ၂၀၀ ေက်ာ္မွာ ၁၅၀ ေလာက္က အာဆင္းနစ္ပါ၀င္မႈ အႏၱရာယ္ရွိတဲ့ အဆင့္ျဖစ္ေနတယ္။ ေရတြင္း တခ်ဳိ႕ဆိုရင္ မသံုးစဲြသင့္ေၾကာင္း ဆိုၿပီး ဆိုင္းဘုတ္ ေထာင္ရတဲ့ အေျခအေနအထိ ရွိတယ္။ အာဆင္းနစ္က ၁၀၀ ကေန ၁၅၀၊ ၂၀၀ ppbအထိ ပါ၀င္ေနတာ ေတြ႔ရတယ္” ဟု သာေပါင္းၿမိဳ႕နယ္ တုိင္းေဒသႀကီး လႊတ္ေတာ္ကိုယ္စားလွယ္ ဦး၀င္းသိန္းက ေျပာသည္။
ေသာက္သံုးေရအတြင္း အာဆင္းနစ္ ပါ၀င္မႈ မ်ားျပားရျခင္းမွာ ဧရာ၀တီတိုင္းေဒသႀကီး၏ ေအာက္ေျခ ေျမလႊာအတြင္းရွိ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ ပါ၀င္ေသာ ေက်ာက္လႊာမ်ား ေၾကပ်က္ကာ ေရတြင္ ေပ်ာ္၀င္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း ဘူမိေဗဒ ပညာရပ္ကို ေလ့လာေနသူ စာေရးဆရာ ေဒါက္တာခင္ေမာင္ညိဳက ေျပာသည္။
အာဆင္းနစ္ အဆိပ္ပါ၀င္သည့္ ေသာက္သံုးေရမ်ားကို ၾကာရွည္သံုးစဲြမိပါက ေက်ာက္ကပ္၊ အဆုတ္၊ အစာအိမ္၊ အူမႀကီးႏွင့္ အေရျပားကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း ပုသိမ္ၿမိဳ႕မွ အေထြေထြ ေရာဂါကုဆရာ၀န္ ေဒါက္တာသန္းထိုက္က ရွင္းျပသည္။
“ေဆးပညာအရေတာ့ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္တယ္ ေခၚတယ္။ အာဆင္းနစ္ပါတဲ့ေရကို ေသာက္တာ၊ သံုးတာၾကာလာရင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ေတြ မ်ားလာၿပီး အစာအိမ္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ အူမႀကီးကင္ဆာေတြ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ေရခ်ဳိးတာ ေၾကာင့္လည္း အေရျပားမွာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္တယ္” ဟု သူက ေျပာသည္။
ေဒသခံမ်ားမွာ မိုးရာသီတြင္ မိုးေရခံ၍ အသံုးျပဳၾကေသာ္လည္း ေႏြရာသီ ေရရွားခ်ိန္၌ အာဆင္းနစ္ပါသည့္ ေရကိုပင္ သံုးစဲြ ေနရေၾကာင္း လႊတ္ေတာ္ကိုယ္စားလွယ္ ဦး၀င္းသိန္းက ဆုိသည္။
“မိုးတြင္းက်ေတာ့ မိုးေရခံၿပီး သံုးၾကေတာ့ သိပ္ျပႆနာမရွိဘူး။ ေႏြက်ေတာ့ ကန္ေတြလည္း ေရခမ္းကုန္ေရာ အာဆင္းနစ္ ပါတာ မပါတာ မစဥ္းစားႏိုင္ေတာ့ဘူး။ ရွိတဲ့ေခ်ာင္းေရ၊ ျမစ္ေရ၊ အ၀ီစိေရ၊ တြင္းေရ ဒါေတြကိုပဲ သံုးရေတာ့တာေပါ့” ဟု သူက ဆက္ေျပာသည္။
အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္မႈ ေဘးမွ ကာကြယ္ႏိုင္ရန္အတြက္ အစိုးရအေနျဖင့္ WHO ကဲ့သို႔ အဖဲြ႔အစည္းမ်ားႏွင့္ လက္တဲြ၍ ေသာက္သံုးေရအတြင္း အာဆင္းနစ္ပါ၀င္မႈ အေျခအေနကို သုေတသနျပဳကာ အစီအမံေကာင္းမ်ား ခ်မွတ္ လုပ္ေဆာင္ သြားရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာခင္ေမာင္ညိဳက အႀကံျပဳေျပာဆိုသည္။
ေရအရင္းအျမစ္ အသံုးခ်ေရး ဦးစီးဌာန၏ စာရင္းမ်ားအရ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ WHO ၏ သတ္မွတ္စံႏႈန္းထက္ ေက်ာ္လြန္ေနေသာ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ ပါ၀င္သည့္ေရကို သံုးစဲြေနသူ ၁ ဒႆမ ၁ သန္းေက်ာ္ (၁၁ သိန္း ၆ ေသာင္း) ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
အိမ္နီးခ်င္း ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ ႏိုင္ငံတြင္ ေသာက္ေရမွတဆင့္ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္သူေပါင္း ၇၇ သန္းရွိေနၿပီး ယင္းပမာဏမွာ သမိုင္းတေလွ်ာက္ လူဦးေရ အမ်ားဆံုး အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ကမၻာ့ က်န္းမာေရးအဖဲြ႔ (WHO) က ထုတ္ေဖာ္ ေျပာဆိုထားသည္။
No comments:
Post a Comment