Friday, June 28, 2013

ေျမအိုးလက္မွဳပညာျဖင့္ အသက္ေမြးသူ

အာျဗာဟန္

အသက္ ၇၀ ေက်ာ္အရြယ္ရွိတဲ့ ကယန္း(ပေဒါင္) တိုင္းရင္းသူတဦးျဖစ္တဲ့ အဖြားက သူ႕ရဲ႕ ပ်ဥ္ေထာင္အိမ္ေအာက္က ဒူးႏွစ္စလုံးဆန္႕တန္႕ထားၿပီး ေျမေပၚမွာ ထိုင္လ်က္သား တေယာက္တည္း အလုပ္မ်ားေနပါတယ္။

အဖြားရဲ႕ ဆန္႔တန္႔ထားတဲ့ ဒူးႏွစ္ဖက္ေပၚမွာေတာ့ ပ်ဥ္တခ်ပ္ကို တင္ထားလ်က္ ပ်ဥ္ေပၚမွာ ရႊံ႕ႏြံေတြကို စနစ္တက် ပုံစံတခုအျဖစ္ ေပၚလြင္လာေအာင္ သည္းႀကီးမဲႀကီး အာရုံစိုက္ျပဳလုပ္ေနတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။

အဖြား သည္းႀကီးမဲႀကီး အာရုံစိုက္ပုံေဖၚေနတာကေတာ့ က်ေနာ္တို႕ ထမင္း၊ ဟင္းေတြ ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔အတြက္ ဒန္အိုးဒန္ခြက္၊ လွ်ပ္စစ္အိုးေတြ မေပၚခင္က က်ေနာ္တို႕ ဖိုးဖြားစဥ္လာ ေခတ္အဆက္ဆက္က အသုံးျပဳလာခဲ့တဲ့ ထမင္းဟင္းေတြခ်က္ဖို႔ ေျမအိုး ျပဳ လုပ္ေနျခင္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ဖြံ႕ ၿဖိဳးတိုးတက္လာတဲ့ အခုေခတ္အေျခအေနမွာ စက္မွႈလက္မႈလုပ္ငန္းေတြ အသံုးျပဳေနၾကၿပီျဖစ္ေပမဲ့လည္း လက္မွဳပညာဆိုတာ တည္ရွိေနအံုးမည္မွာ အမွန္ပင္ျဖစ္ပါလိမ့္မည္။ လက္မွဳျဖစ္ ျပဳလုပ္ေနတဲ့ ေျမအိုးဟာလည္း က်ေနာ္တို႕ ကရင္နီလူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ေခတ္ အဆက္ဆက္မွာ ယခုအခ်ိန္အထိ အသုံးျပဳလွ်က္ ရွိေနပါေသးတယ္။

အဖြားကသူ႕ရဲ႕ အသက္ ၄၀ ေလာက္မွာ သည္ေျမအိုးကိုျပဳလုပ္တဲ့ အလုပ္ကို စတင္လုပ္ကိုင္ခဲ့တာျဖစ္ၿပီး အဖြားရဲ႕ နာမည္က ေဒၚမူၾကြယ္လို႕ေခၚ ၾကပါတယ္။

အဘြား ေဒၚမူၾကြယ္က ေျမအိုးေတြကိုျပဳလုပ္ၿပီး ဝမ္းေရးအတြက္ တစ္ဖက္တစ္လွမ္းမွာ ေငြကို ရွာေဖြေနခဲ့ရပါတယ္။ အသက္ႀကီးၿပီး သြားလာလႈပ္ရွားႏိုင္ေသးတဲ့ အဖြားကို ေျမးအိုးျပဳလုပ္ၿပီး ဝမ္းေရးအတြက္ ရွာေဖြေနခဲ့တာ ဘယ္လိုအခက္အခဲ ရိွလဲလို႔ ေမးၾကည့္တဲ့အခါမွာေတာ့…

“ခါးလည္းနာတယ္၊ လုပ္လည္းမလုပ္ႏုိင္ေတာ့ဘူး၊ ပင္ပန္းတယ္၊ အိုးလုပ္ေနလည္း ပင္ပန္းတယ္၊ လက္လည္းေညာင္းတယ္၊ အိုးလုပ္ေနၿပီး ေစ်းထဲမွာ သြားေရာင္းတယ္" လို႔ ေျပာသြားပါတယ္။

အဖြားျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေျမအိုးေတြကို ဒီးေမာ့ဆိုေစ်း (ၿမိဳ႕မေစ်း) ေန႕တိုင္းဆိုရင္ေတာ့ ေစ်းထဲမွာ အဖြားက ေျမေပၚမွာ တန္းစီခ်ထားလ်က္ ခ်ေရာင္းေနတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ေျမအိုး အလယ္အလတ္တလုံးဆိုရင္ က်ပ္ တေထာင္နဲ႕ ေရာင္းပါတယ္။ အမ်ားအားျဖင့္ေတာ့ ေျမအိုးကို တျခားသူေတြဆီက ဆန္၊ ဆီ၊ ဆား ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႕ လဲစားတယ္လို႕ ေျပာပါတယ္။

အရင္က က်န္းမာသန္စြမ္းခ်ိန္မွာေတာ့ ေတာင္ယာ၊ လယ္ယာ လုပ္ငန္းကို အသက္ေမြးဝမ္းေက်ာင္းအျဖစ္ လုပ္ကိုင္လာခဲ့ေပမဲ့ ယခုလို အသက္ႀကီးျပင္းလာသည္ႏွင့္ အမွ် အလုပ္ေတြ မလုပ္ကိုင္ႏုိင္ေတာ့ဘဲ ေျမအိုး လုပ္ငန္းကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းအျဖင့္ ဝင္ေငြေတြရေအာင္ ရွာေဖြေနခဲ့ရတာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေျမးအိုးကို စတင္ျပဳလုပ္တဲ့အခါမွာ အဓိက အေရးႀကီးဆုံးက ေျမသားပဲ ျဖစ္ပါ တယ္။ ေျမသားကို ရယူရာမွာ ေျမရဲ႕ သုံးထပ္အလႊာကို ယူရတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ ေျမသားကို ရွာေဖြတဲ့အခ်ိန္နဲ႕ သယ္ေဆာင္လာရတာက အခက္အခဲ ရိွေနပါတယ္။

ဘာျဖစ္လို႔လည္းဆိုေတာ့ ေျမကိုတူးရမယ္၊ အေဝး မွာသြားသယ္ရလို႕ ျဖစ္ပါတယ္။ ေျမႏွင့္ အတူေရာၿပီး အသုံးျပဳရမည့္ သဲမုန္႔ကလည္း သဲေတာင္ေပၚ သြားေရာက္သယ္ေဆာင္လာရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေျမအိုးတစ္လုံးကို ရရွိဖို႔အတြက္ လြယ္ကူသည္ဟု ထင္ရေသာ္လည္း လက္ေတြ႔မွာေတာ့ ခက္ခဲလွပါတယ္။

ပထမဦးဆုံးရလာတဲ့ ေျမေတြကို အမႈန္႔ျဖစ္ေအာင္ဆုံနဲ႕ ေထာင္းယူရပါတယ္။ တစ္ခါျပန္ၿပီး ေျမမွႈန္႔ေတြကို တစ္ခါ ျပာယူရပါတယ္။ အဲဒီေျမမႈုန္႔ႏွင့္ သဲမႈုန္႔ကို ေပါင္းစပ္ၿပီးေရႏွင့္ စီးေနေအာင္ ေရာသမေမႊေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရာစပ္ထားတဲ့ ေျမမႈုန္႔မ်ားႏွင့္ သဲမႈုန္႔ေတြ အဆင္သင့္ရွိေနၿပီဆိုရင္ ေျမအိုးရဲ႕ ပုံစံခြက္ကို ရေအာင္စတင္ ျပဳလုပ္ရပါေတာ့တယ္။

ေျမအိုးရဲ႕ပုံစံခြက္ အၾကမ္းရၿပီဆိုရင္ တစ္ခါျပန္ၿပီး ေျမအိုးရဲ႕ အျပင္ဘက္ပိုင္းကို အေခ်ာကိုင္ရပါတယ္။ အဲဒါကို အခ်ိန္အနည္းငယ္ယူၿပီးေနပူ လွန္းရပါတယ္။ ေနပူလွန္းရျခင္းမွာ အတြင္းဘက္အပိုင္းကို အေခ်ာ ထပ္ကိုင္ဖို႔ရာအတြက္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အတြင္းအျပင္အားလံုး အေခ်ာကိုင္ၿပီးၿပီ ဆိုရင္ေနာက္ထပ္ ေနပူထဲ ထပ္လွန္းရပါတယ္။

ေနပူရွိန္နဲ႕ အေျခာက္ခံထားရတဲ့ ေျမအိုးေတြက ဒီအတိုင္းမၿပီးေသးပါဘူး ခိုင္ခန္႕မႈရရွိေအာင္ တခါမီးအပူနဲ႕ ျပန္ဖုတ္ရပါေသးတယ္။

ခိုင္ခန္႕ေအာင္မီးဖုတ္ၿပီးရင္ေတာ့ သစ္ေစးနဲ႕ ေျမအိုးရဲ႕ အျပင္ဘက္အေရာင္တင္ဖို႕ သုတ္ေပးရပါတယ္။ ဒီအဆင့္ထိေရာက္ၿပီးဆိုရင္ေတာ့ ေနာက္ဆုံးအေနနဲ႕ အေျခာက္ျပန္ခံၿပီးရင္ေတာ့ ထမင္းျဖစ္ေစ၊ ဟင္းရည္ခ်က္ျပဳတ္ရာျဖစ္ေစ၊ စြပ္ျပဳတ္အေနနဲ႕ျဖစ္ေစ ရိုးရာဟင္းေတြ ခ်က္ျပဳတ္ဖို႕ရာမွာျဖစ္ေစ အသုံးျပဳဖို႕ရန္အတြက္ အဆင္သင့္ျဖစ္ေနပါၿပီ။

ေျမအိုးျပဳလုပ္ဖို႕ အဖြားအသုံးျပဳေနတဲ့ အသုံးအေဆာင္ေတြ ေျပာျပရရင္ေတာ့ ေျမကိုေထာင္းဖို႔ ဆံုတလုံး၊ ေျမအုိးလုပ္ တဲ့အခ်ိန္ ေအာက္ေျခကို ထိန္းထားႏုိင္ဖို႕အတြက္ မ်က္ႏွာျပင္ညီတဲ့ သစ္သားျပားတျပား၊ ေျမမွႈန္႔ႏွင့္သဲမွႈန္႔ ေတြရရွိဖို႕ ဆန္ခါတျခပ္ အသုံးျပဳရပါတယ္။

အိုးကို ခိုင္မွာေစရန္ႏွင့္ မ်က္ႏွာျပင္ညီေစရန္အတြက္ ေယာက္မပုံစံသစ္သားျပားတခု၊ အတြင္းဘက္အိုးကို ညီေစဖို႕က စက္ဝိုင္းႏွင့္တူတဲ့ ဝါျခမ္းျပားတခု အိုးတစ္လုံးကို အေခ်ာကိုင္ဖို႔ က တုတ္ေခ်ာင္းတစ္ေခ်ာင္း၊ အဝတ္စတခု၊ ဝါးျခမ္းျပားတစ္ခုလည္း လိုအပ္ပါတယ္။

ေျမအိုးျပဳလုပ္ျခင္း နည္းပညာဟာ က်ေနာ္တို႕ ကရင္နီတိုင္းရင္းသားမ်ိဳးႏြယ္စုေတြရဲ႕ လက္မွႈပညာ တစ္ခုျဖစ္လည္းျဖစ္သလို က်ေနာ္တို႕တိုင္းရင္းသားေတြအတြက္ ရိုးရာဟင္းေတြ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ေနရာမွာ အရသာပိုမို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး တဖက္တလမ္းကေနလည္း ဝမ္းစာေရးအတြက္ ရွာေဖြႏိုင္တဲ့ ပညာရပ္တခုပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

No comments: