Friday, June 27, 2014

၁၅ ႏွစ္အတြင္း မီးဖိုေခ်ာင္သံုးဂက္စ္ေစ်း သံုးဆျမင့္တက္

ဖိုးစိုးသူ

၁၅ ႏွစ္တာကာလအတြင္း မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ဂက္စ္ေစ်း သံုးဆခန္႔ ျမင့္တက္လာ၍ အေျခခံအစားအေသာက္မ်ား ေစ်းျမင့္တက္လာေၾကာင္း ရန္ကုန္ၿမိဳ႕အစားအေသာက္ေရာင္းခ်သူမ်ားႏွင့္ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ဂက္စ္ေရာင္းခ်သူမ်ားက ေျပာသည္။

မီးဖိုေခ်ာင္သံုးဂက္စ္ တစ္ပိႆာလွ်င္ ၃,၀၀၀ က်ပ္မွ လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ က်ပ္ ၈,၅၀၀ ႏွင့္ က်ပ္ ၁၀,၀၀၀ ၾကား ေရာင္းခ်ေနရၿပီး ၀ယ္ယူသံုးစြဲမႈမ်ားျပားခ်ိန္ပစၥည္း ရွားပါးလာျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္သည္ဟု လူေလးဂက္စ္ အေရာင္းဆိုင္ပိုင္ရွင္ ဦးလူေလးက မဇ္ၥ်ိမကို ေျပာသည္။

“ အရင္တုန္းကေတာ့ ဂက္စ္သံုးစြဲသူလည္းနည္းတယ္။ အခုသံုးစြဲသူမ်ားလာတယ္။ ပစၥည္းရွားတယ္။ ဒါ ေၾကာင့္ေစ်းတက္တာ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔အေနနဲ႔ကေတာ့ နယ္စပ္ကုန္သြယ္ေရးဦးစီးဌာနနဲ႔ စြမ္းအင္၀န္ႀကီး ဌာနခြင့္ျပဳခ်က္နဲ႔ နယ္စပ္ကေနတိုက္႐ိုက္တင္သြင္းတယ္။ ဒါေပမဲ့ ထိုင္းမွာစစ္တပ္က အာဏာသိမ္းၿပီး ေနာက္ပိုင္းမွာ ဂက္စ္ေတြကို ျပည္ပပို႔တဲ့လမ္းေၾကာင္း ပိတ္ပင္လိုက္တဲ့အခ်ိန္ကစၿပီး ဂက္စ္ေစ်းေတြျမင့္ တက္လာတာပါ ” ဟု ဆိုသည္၊၊

မီးဖိုေခ်ာင္သံုးဂက္စ္ ေစ်းျမင့္မားလာ၍ စားေသာက္လုပ္ငန္းေရာင္းခ်ေနသူမ်ားလည္း အစားအေသာက္မ်ား ကုိ ေစ်းႏႈန္းျမႇင့္တင္ေရာင္းခ်ေနရသည္ဟု ေက်ာက္ေျမာင္းရပ္ကြက္အတြင္းရွိ ေၾကးအိုးဆီခ်က္အေရာင္း ဆိုင္ပိုင္ရွင္ ဦးစိုးပိုင္က ဆိုသည္။

“ အရင္က ေၾကးအိုးဆီခ်က္တစ္ပြဲကို ၂,၅၀၀ ေရာင္းတယ္။ အခုဂက္စ္ေစ်းေတြက ရက္ပိုင္းအတြင္း တစ္ ပိႆာကို ၃,၀၀၀ ကေန ၈,၀၀၀ အထိ ေစ်းတက္သြားေတာ့ အခုေၾကးအိုးတစ္ပြဲကို ၃,၀၀၀ နဲ႔ ေရာင္းေနရ တယ္။ တစ္ခါမွ ဒီေလာက္ေစ်းမတက္ဖူးဘူး။ ဒီတစ္ခါ ေစ်းတက္တာ အရမ္းၾကမ္းတယ္ ” ဟု ဆိုသည္။

တာေမြေစ်းအနီး တြန္းလွည္းျဖင့္ေရာင္းခ်ေသာ ကိုရီးယားအေၾကာ္အေလွာ္ေရာင္းခ်သူေစ်းသည္ တစ္ဦးက လည္း “ ကိုရီးယား ကင္တစ္ခု ၅၀ တန္ကုိ ၁၀၀ နဲ႔ တိုးေရာင္းရတယ္။ ၁၀၀ တန္ကို ငါးရာဖိုးေလးခုနဲ႔ ေရာင္းရတယ္။ ေစ်းကတင္မေရာင္းလို႔မရဘူး။ ဘယ္လိုမွ တြက္ေျခမကိုက္ဘူး ” ဟု ဆိုသည္။

ဂက္စ္ေရာင္းခ်သူမ်ားအေနျဖင့္ လြန္ခဲ့ေသာ ၁၅ ႏွစ္ခန္႔မွစတင္ၿပီး ေစ်းကြက္အတြင္း ပစၥည္းရွားပါးျခင္း၊ ပစၥည္းျပတ္လပ္ျခင္းတို႔ႏွင့္ ႀကံဳေတြ႕ခဲ့ရေသာ္လည္း ယခုကဲ့သို႔ အဆမတန္ေစ်းႀကီးျမင့္ျခင္း တစ္ႀကိမ္တစ္ ခါမွ မႀကံဳခဲဖူးဘူးဟု ဂက္စ္ေရာင္းခ်သူမ်ားက ဆိုသည္။

လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ မီးဖိုေခ်ာင္သံုးဂက္စ္ တစ္ပိႆာလွ်င္က်ပ္ ၁၀,၀၀၀အထိ ေစ်းကြက္အတြင္း ေပး၀ယ္ေနရၿပီး ဂက္စ္လိုအပ္သူမ်ားအေနျဖင့္ အလံုအေလာက္လည္းမရဘူးဟု ဂက္စ္သံုးစြဲ၍ေရာင္းခ်ေသာ ေစ်းသည္မ်ား က ဆိုသည္။

“ အရင္တုန္းက ဂက္စ္ကိုလိုခ်င္သေလာက္ရတယ္။ အခုဆိုရင္ တစ္ပိႆာမွာရင္ ၅၀ သားေလာက္ပဲရေတာ့ တယ္ ”ဟု တာေမြၿမိဳ႕နယ္မွ စားေသာက္ဆိုင္ပိုင္ရွင္ တစ္ဦးက ဆိုသည္။

No comments: