ျမတ္စုမြန္
ယခုရက္ပိုင္းအတြင္း သားငါးေစ်း အေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ မီးဖိုေခ်ာင္စရိတ္ ျမင့္တက္လာေၾကာင္း ရန္ကုန္တိုင္း အတြင္းရွိ အိမ္ရွင္မမ်ား၏ အဆိုအရ သိရသည္။
“အရင္ကဆို ၀န္ထမ္းလစာေတြ တိုးရင္ ကုန္ေစ်းႏႈန္း တက္တာရွိတယ္။ အခုက ဘာေၾကာင့္မွန္း မသိဘူး၊ ေစ်းေတြ တက္တယ္” ဟု ရန္ကုန္ ကမာရြတ္ၿမိဳ႕နယ္မွ အိမ္ရွင္မ တဦးျဖစ္သည့္ ေဒၚျမရီက ေျပာသည္။
ယခုတပတ္အတြင္း ဆန္၊ ၾကက္သား၊ ငါးႏွင့္ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ ေစ်းႏႈန္းမ်ား အနည္းငယ္စီခန္႔ ျမင့္တက္လာေၾကာင္း လက္လီ အေရာင္းေစ်း တခုျဖစ္သည့္ လႈိင္ၿမိဳ႕နယ္ေစ်းမွ သိရသည္။ လိႈင္ၿမိဳ႕နယ္ေစ်းသည္ အနီး၀န္းက်င္ရွိ ၿမိဳ႕နယ္မ်ားမွ အားထားရသည့္ ေစ်းႀကီးတခုလည္း ျဖစ္သည္။
ယခုတပတ္အတြင္း ဘဲဥႏွင့္ ၾကက္ဥ ေစ်းမ်ားမွာ ပံုမွန္ထက္ ျမင့္တက္ေနၿပီး အ၀ယ္မ်ားသည့္ ငါးၾကင္းႏွင့္ ငါးျမစ္ခ်င္း ေစ်းမွာလည္း သႀကၤန္ကာလ ေနာက္ပိုင္းမွစတင္၍ တက္လာကာ ျပန္မက်ေတာ့ေၾကာင္း စံုစမ္း သိရွိရသည္။
“ဘဲဥေစ်း တက္ေနတာေတာ့ ၾကာၿပီ။ အခုထိ မက်ေသးဘူး။ အေသးဆံုး အလံုးေတာင္ ၁၁၀ ရွိတယ္။ ၾကက္ဥကေတာ့ တလံုးကို ၁၄၀ အထိ တက္ခဲ့ၿပီး ဒီရက္ပိုင္း နည္းနည္းျပန္က်တယ္။ ဒီရက္ပိုင္း ေရာင္းရခ်ရတာ စိတ္ညစ္တယ္” ဟု လူအမ်ား စားသံုးမႈမ်ားသည့္ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥေရာင္းခ်သူ ဦးဆန္း၀င္းက ေျပာသည္။
ၾကည့္ျမင္တိုင္ စံျပငါးေစ်းမွ လက္ကားေစ်းျဖင့္ ၀ယ္ယူကာ လႈိင္ေစ်းအတြင္း ျပန္လည္ေရာင္းခ်သည့္ ငါးေရာင္းသူ အမ်ိဳးသမီးႀကီး တဦးကလည္း “ဘာေၾကာင့္တက္လဲ ေမးတယ္။ ဒိုင္က လူေတြက မေျပာဘူး။ မႏွစ္က ဒီအခ်ိန္ဆိုငါးေစ်းေတြ က်တယ္။ အရင္တုန္းက က်ပ္ ၅ ေသာင္းေလာက္ အရင္းအႏွီးရွိရင္ ေရာင္းလို႔ရတယ္။ အခုက ၁ သိန္းခြဲေလာက္ ရင္းမွ ရတယ္” ဟု ရွင္းျပသည္။
ထို႔အျပင္ ၾကက္ေမြးျမဴေရး လုပ္ကိုင္သည့္ ၿခံမ်ား နည္းပါးလာမႈေၾကာင့္ဟု ဆိုကာ ၾကက္သားေစ်းလည္း ျမင့္တက္ေနေၾကာင္း ၾကက္သား ေရာင္းခ်သူ တဦးက ေျပာသည္။
ၾကက္သားေစ်းႏႈန္း ျမင့္တက္မႈေၾကာင့္ ယခင္က တေန႔လွ်င္ ၂၅ ပိႆာ ပံုမွန္ အေရာင္းထြက္ေနရာမွ၊ ယခုကာလတြင္ ပိႆာ ၂၀ ခန္႔သာ ေရာင္းရေတာ့ေၾကာင္း သူက ဆိုသည္။
ၾကက္သားေစ်းႏႈန္းမွာ တစ္ပိႆာလွ်င္ ယခင္ကထက္ က်ပ္ ၁ ေထာင္ေက်ာ္ ျမင့္တက္သြားေၾကာင္း၊ လက္ရွိတြင္ ေမြးျမဴေရး ၾကက္သားလက္လီ ေစ်းမွာ ၄၃၀၀ က်ပ္ ျဖစ္ၿပီး ဗမာၾကက္မွာ ၈ ေထာင္ေစ်းျဖစ္ကာ၊ ၾကက္နီမ အသားေစ်းႏႈန္းမွာ ၆ ေထာင္ေစ်း အထိ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
“အရင္ကဆိုရင္ ၾကက္သား ၂ ေထာင္ဖိုး၀ယ္ရင္ က်မတို႔ မိသားစု ညမနက္ စားလို႔ရတယ္။ အခု ၃ ေထာင္ဖိုး ၀ယ္မွ စားလို႔ ရတယ္။ ဒါေတာင္ တေယာက္ တတုံးႏႈန္းပဲ စားရတာ” ဟု သံလ်င္ၿမိဳ႕ ဗိုလ္ခ်ဳပ္ေက်းရြာေန အိမ္ရွင္မ တဦးျဖစ္သည့္ ေဒၚျမင့္ျမင့္က ေျပာသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ ၀န္ထမ္းမ်ား လစာတိုးခ်ိန္၊ ႏွစ္သစ္ကူး ကာလမ်ားႏွင့္ သဘာ၀ ေဘးအႏၱရာယ္ ေၾကညာခ်ိန္မ်ားတြင္ ကုန္ေစ်းႏႈန္း ျမင့္တက္ေလ့ရွိၿပီး ရန္ကုန္တိုင္း အတြင္း၌ပင္ တၿမိဳ႕နယ္ႏွင့္ တၿမိဳ႕နယ္ ကုန္ေစ်းႏႈန္း တူညီမႈမရွိေပ။
ၾကက္သားႏွင့္ ငါးေစ်းႏႈန္း ျမင့္တက္ေသာ္လည္း ပုစြန္ေစ်းမွာ က်ဆင္းလွ်က္ရွိၿပီး ၀က္သားေစ်းမွာ တစ္ပိႆာ ၃ ေထာင္မွ ၇၅၀၀ အထိ အစားစားရွိေၾကာင္း၊ အဆုိပါ ဝက္သားေစ်းႏႈန္းမွာ ပံုမွန္ေစ်းႏႈန္းျဖစ္၍ အတက္အက် မရွိေၾကာင္း လႈိင္ၿမိဳ႕မ ေစ်းမွ ၀က္သား ေရာင္းခ်သည့္ အမ်ိဳးသမီး တဦးက ေျပာသည္။
ထို႔အျပင္ ဆန္လက္လီ ေစ်းမွာ တျပည္လွ်င္ ၁၀၀ က်ပ္မွ ၂၀၀ က်ပ္အထိ ျမင့္တက္လ်က္ရွိၿပီး အထူးသျဖင့္ အေျခခံ လူတန္းစားမ်ား အဓိက အားထားရသည့္ ဆန္ၾကမ္းေစ်းႏႈန္း မတည္ၿငိမ္ေၾကာင္း ဆန္ေရာင္းခ်သူ တဦးထံမွ သိရသည္။
“ဆန္ေစ်းက ေျပာရခက္တယ္။ ဒီေန႔နဲ႔ မနက္ျဖန္နဲ႔ေတာင္ မတူဘူး” ဟု လႈိင္ၿမိဳ႕နယ္ေစ်းမွ ဆန္ေရာင္းခ်သူ တဦးက ေျပာသည္။
No comments:
Post a Comment