Tuesday, September 17, 2013

ျပည္ပမွတင္သြင္းေသာ ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ားကို အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ပါ၀င္မွသာ တင္သြင္းခြင့္ျပဳေတာ့မည္

ဖိုးစိုးသူ


ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူေစ်းကြက္အတြင္း ျပည္ပမွတင္သြင္းေသာ ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ားတြင္ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ပါ ၀င္မႈရွိမွသာ တင္သြင္းခြင့္ျပဳေတာ့မည္ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံက်န္းမာေရးဦးစီး႒ာနမွ စံုစမ္းသိရွိရသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံအတြင္းသို႔ ျပည္ပမွတင္သြင္းေသာ ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ားတြင္ ဆားပါ၀င္မႈရွိေသာ္လည္း အိုင္အိုဒင္း ပါ၀င္မႈမရွိ သျဖင့္ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ပါ၀င္မႈရွိမွသာ တရား၀င္တင္သြင္းခြင့္ျပဳမည္ျဖစ္ၿပီး အဆိုပါအစီအစဥ္ကို ျမန္မာႏိုင္ငံ က်န္းမာေရးဦးစီးဌာန၊ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲမႈဦးစီးဌာန၊ သတၳဳတြင္း၀န္ႀကီး ဌာနတို႔ပူးေပါင္း၍ စီစဥ္ေဆာင္ရြက္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ က်န္းမာေရးဦးစီးဌာန (အာဟာရဌာန) မွ လက္ေထာက္ၫႊန္ၾကားေရးမွဴးေဒါက္တာထိန္လင္းက ေျပာၾကားသည္။

“ေစ်းကြက္ထဲ ေရာက္ႏွင့္ေနတဲ့ဟာေတြကိုေတာ့ မဆိုလိုေတာ့ပါဘူး။ ေနာက္တင္သြင္းမဲ့ ဟင္းခတ္မႈန္႔ေတြကိုေတာ့ အိုင္အိုဒင္းပါမွ တင္သြင္းခြင့္ျပဳေတာ့မယ္။ မပါရင္ တင္သြင္းခြင့္မျပဳေတာ့ဘူး။ အခုလိုစီစဥ္ေနပါ ၿပီ။ တင္သြင္းတဲ့ ဟင္းခတ္မႈန္႔ေတြမွာ အိုင္အိုဒင္းပါ၀င္ေၾကာင္းကို ထည့္သြင္းေဖာ္ျပႏုိင္မွသာ တင္သြင္းခြင့္ေပးေတာ့မယ္” ဟု ေဒါက္တာထိန္လင္းက ဆက္ေျပာသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အိုင္အိုဒင္းခ်ိဳ႕တဲ့မႈ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ရွိေနၿပီး အိုင္အိုဒင္းခ်ဳိ႕တဲ့မႈေရာ ဂါက်ဆင္းေစရန္ အတြက္ ယခုလိုဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ားတြင္ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ပါ၀င္ရန္အတြက္ ေဆာင္ရြက္ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ဆက္လက္ေျပာၾကားသည္။

ျပည္ပမွ တင္သြင္းေသာ ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ားတြင္ အိုင္အိုဒင္းပါ၀င္မႈရွိမရွိ စစ္ေဆးရန္အတြက္ ျမန္မာႏိုင္ငံ အစား အေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲမႈဦးစီးဌာန ၫႊန္ၾကားေရးမွဴး ဌာန ဒု-ၫႊန္မွဴး ေဒါက္တာထြန္းေဇာ္က“ဟင္းခတ္မႈန႔္ေတြ မွာ အိုင္အိုဒင္းပမာဏ ဘယ္ေလာက္ပါ၀င္မႈရွိရမယ္ ဆိုတာကိုေတာ့ က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာနနဲ႔ ေဆြးေႏြးေနတုန္းျဖစ္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အစားေသာက္နဲ႔ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရးဌာနကေတာ့ ႀကီးၾကပ္ စစ္ေဆးမွာ ျဖစ္ပါတယ္” ဟုရွင္းျပသည္။

ယခုကဲ့သို႔ အိုင္အိုဒင္းပါ၀င္ေသာ ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ားကိုသာ တင္သြင္းခြင့္ျပဳျခင္းသည္ ေကာင္းမြန္ေသာ လကၡဏာ တစ္ရပ္ျဖစ္ေၾကာင္း လႊတ္ေတာ္မွဖြဲ႕စည္းထားေသာ က်န္းမာေရးျမႇင့္တင္မႈေကာ္မတီမွ အတြင္းေရးမွဴးေဒါက္တာေနလင္းက မွတ္ခ်က္ျပဳေျပာၾကားသည္။

“အစားအေသာက္နဲ႔ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲမႈဌာနအေနနဲ႔ေတာ့ နယ္စပ္ေဒသက ၀င္ေပါက္ထြက္ေပါက္ေတြမွာ စစ္ေဆးဖို႔ေတြ၊ ဓာတ္ခြဲခန္းလိုအပ္မႈေတြ၊ ၀န္ထမ္းလိုအပ္မႈေတြ ရွိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စားသံုးရန္မသင့္တာတို႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ မကိုက္ညီတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ၀င္လာတာျဖစ္တယ္။ ဒါေတြကို FDA အေနနဲ႔လည္း ႀကိဳးစားေဆာင္ရြက္သြားဖို႔ လိုပါတယ္” ဟု ရွင္းျပသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အိုင္အိုဒင္းခ်ိဳ႕တဲ့မႈ ေရာဂါသည္ ေဒသမ်ားမွာ ဧရာ၀တီတိုင္း ၊ ခ်င္းျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္၊ ကယားျပည္နယ္၊ ရွမ္းေတာင္၊ ရွမ္းေျမာက္ေဒသမ်ားတြင္ အမ်ားဆံုးျဖစ္ပြားလ်က္ရွိေၾကာင္း က်န္းမာေရးျမႇင့္တင္မႈေကာ္မတီ စစ္တမ္းမ်ားအရသိရွိရသည္။

No comments: