Monday, December 14, 2009

ပိတ္ပင္ထားသည့္ စားသုံးဆီမ်ား ျမန္မာျပည္တြင္း ျပန္လည္တင္သြင္း

ရဲရင့္ / ၁၄ ဒီဇင္ဘာ ၂၀၀၉

ျမန္မာ ႏိုင္ငံ က်န္းမာေရး ၀န္ႀကီး ဌာနမွ စားသံုးရန ္မသင့္ဟု ဆိုကာ ပိတ္ပင္ ထားသည့္ စားဆီ (၄) မ်ဳိးအနက္ ေက်ာက္ပုစြန္ တေကာင္ တံဆိပ္ စားဆီ မ်ားကို ျမန္မာ ကုန္သည္ မ်ားက ေန႔စဥ္ တန္ခ်ိန္ ေထာင္ခ်ီ၍ မဲေဆာက ္ျမ၀တီ နယ္စပ္ ကုန္သြယ္ေရး လမ္းေၾကာမွ တဆင့္ တရားမ၀င္ ျပန္လည္ တင္သြင္း လ်က္ရိွသည္။

(၁၈) လီတာ၀င္ အ၀ါေရာင္ ပလက္စ တစ္ပံုး ေက်ာက္ပုဇြန္ တေကာင္တံဆိပ္ စားဆီမ်ားကို ေန႔စဥ္ ပံုး (၂) ေသာင္းခန္႔ ျမန္မာ အာဏာ ပိုင္ မ်ားႏွင့္ နားလည္မႈယူကာ ပံုမွန္ တင္သြင္း ေနျခင္း ျဖစ္သည္ဟု ျမန္မာ ဆီကုန္သည္ တဦးက ေျပာသည္။

၎က “ေစ်းကြက္၀ယ္လိုအားက မ်ားေတာ့ ဒီလိုနည္းနဲ႔႔ပဲ သြင္းေနရတယ္၊ ျမ၀တီကေန ေအာက္ကို ေပၚေပၚထင္ထင္ေတာ့ သယ္လို႔မရဘူး။ ဆီပံုးေတြကို ေအာက္မွာထားၿပီး အေပၚကခြင့္ျပဳကုန္ေတြနဲ႔အုပ္ၿပီး သယ္ရတာျဖစ္တယ္။ လမ္းမွာရိွတဲ့ ဂိတ္ေတြကိုေတာ့ အကုန္ခြံ႔ရတယ္” ဟု ေျပာသည္။

ထိုင္းဆီတင္ပို႔သည့္ လုပ္ငန္းခြင္မွ ျမန္မာအလုပ္သမားတဦးက “ဆီကေတာ့ အရင္ေရာ၊ အခုေရာ ပို႔တာကေတာ့ ဒီဆီပါပဲ။ ျမန္မာဘက္က ကုန္သည္ေတြရဲ႕ လိုအပ္ခ်က္အရ ဆီပံုးမွာ တံဆိပ္ေတြအမ်ိဳးမ်ိဳး ေျပာင္းတပ္ေပးရတာေတြေတာ့ ရိွတယ္” ဟု ေျပာသည္။

မဲေဆာက္မွျမ၀တီဘက္သို႔ ဆီတင္ပို႔ရာတြင္ ခ်စ္ၾကည္ေရးတံတား၏ ေတာင္ဘက္ရိွ (၁၆) ဂိတ္၊ သုညဂိတ္၊ ၉၉၉ ဂိတ္၊ (၁၇) ဂိတ္၊ (၁) ဂိတ္၊ (၂) ဂိတ္၊ ေနာက္တိုးဂိတ္သစ္မ်ားမွတဆင့္ စက္ေလွမ်ားျဖင့္ တင္ပို႔ၾကျခင္းျဖစ္သည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံ ဗဟိုအစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရးဌာန (FDA) ၏ စစ္ေဆးေတြ႔ရိွခ်က္အရ လြန္ခဲ့သည့္ ဇူလိုင္ (၂၅) ရက္မွ စတင္ကာ နယ္စပ္မွတဆင့္ ထိုင္းႏွင့္မေလးရွားႏိုင္ငံတုိ႔မွ တင္သြင္းသည့္ စားသံုးဆီ (၄) မ်ဳိးကို စားသံုးရန္ မသင့္ဟုဆိုကာ ျမန္မာက်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနမွ ေၾကညာၿပီး တင္သြင္းခြင့္ပါ ပိတ္ပင္ခဲ့သည္။

ပိတ္ပင္ခဲ့သည့္ (၁၈) လီတာ၀င္ဆီပံုးမ်ားမွာ ေက်ာက္ပုစြန္ႏွစ္ေကာင္ ၾကယ္နီပံု၊ ေက်ာက္ပုစြန္တေကာင္၊ ေရနဂါးအမွတ္တံဆိပ္ႏွင့္ ငါးေၾကာ္အမွတ္တံဆိပ္ ဆီမ်ားျဖစ္ၿပီး ၎ဆီမ်ားထဲမွ ေက်ာက္ပုစြန္တေကာင္ တံဆိပ္ဆီမ်ားကို ယခုလဆန္းမွစတင္ကာ ျမန္မာဘက္မွ အမ်ားအျပား ၀ယ္ယူျခင္းျဖစ္သည္။

ပိတ္ပင္ထားသည့္ဆီမ်ားကို စားသုံးမိပါက အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ပ်ဳိ႕အန္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္အာ႐ုံေၾကာ ထုိင္းမႈိင္းျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစျခင္းႏွင့္ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇ ထိခိုက္ေစျခင္းတုိ႔ကို ျဖစ္ေပၚေစသည္ဟု ျမန္မာက်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနက ေရးသားေဖာ္ျပထားသည္။

No comments: